Інтерв'ю

“Можна не їсти м’яса, але «з’їдати» декількох людей в день”, – отець Франківської Архієпархії УГКЦ про Різдвяний піст

|

До Різдвяних свят залишається ще місяць. Але перед слуханням святкового богослужіння, поїданням смачних страв та розгортанням несподіваних подарунків, на християн чекає 40-денний Різдвяний піст. Його головна мета – духовне очищення людини. Тому піст – це відмова не тільки від розкішної їжі, але й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва.

WestNews поспілкувався із керівником Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Іваном Стефураком, котрий розповів про особливості періоду Різдвяного посту, заборони та обов’язки, яких повинні дотримуватися віряни.

– Які є особливості Різдвяного посту? Чим він відрізняється від інших?

– Різдвяний піст (Пилипівка) розпочинається 28 листопада та завершується у навечір’я Різдва, 6 січня (включно). Різдво Христове, як і свято Воскресіння Господнього, належить до найбільших празників у році, тому піст перед Різдвом творився на зразок Пасхального посту і навіть носить назву Чотиридесятниці.

«Колискою» цього посту, як зазначається у книзі «Пізнай свій обряд», є давня Галлія (сьогоднішня Франція).

– Наскільки суворий Різдвяний піст? Від чого потрібно утриматися під час посту, а що дозволяється?

– Різдвяний піст є менш суворим від Великого посту, але його суть та мета є та сама.

Під час Різдвяного посту вірні зобов’язані: у середу та п’ятницю утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв; у понеділок, вівторок та четвер дозволено всі види їжі.

Однак можна не їсти м’яса, але «з’їдати» декількох людей вдень. Хтось відмовляється від слухання музики, але сам грає на такому «музичному інструменті», як людські нерви…

Піст – це духовна вправа, через яку я вчуся наблизитися до Творця та полюбити більше моїх ближніх. Усе, що мені найбільш дороге, чи до чого я найбільше прив’язався, – усім цим я готовий пожертвувати, щоб зосередити свою увагу на духовних речах.

Згідно канонів Партикулярного права УГКЦ, у всі дні посту та періоди загальниць вірні зобов’язані утримуватися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах.

А ще під час посту в сучасних умовах можна обмежити себе в користуванні смартфоном, менше тратити часу на соцмережі, менше марнославства з власним селфі тощо…

Але у ніч з 31 грудня на 1 січня Церква звільнила вірних від посту, надаючи право святково зустрічати Новий рік.

Крім цього, варто все-таки звернути увагу на те, “від чого я найбільше залежний” і в цьому проявити стримання.

– Чи обов’язково постити? Чому? Кому можна не постити та яка є альтернатива для таких людей?

– Від будь-якого обов’язку посту звільняються:

  • діти до 14 років та особи, яким виповнилося 60 років;
  • важкохворі;
  • вагітні та матері після пологів і ті, що годують груддю;
  • ті, що подорожують (якщо час подорожі перевищує вісім годин);
  • ті, що важко працюють;
  • ті, що харчуються зі столу інших, убогі, котрі живуть з милостині.

Слід також розрізняти якісний та кількісний піст. Якісний піст – це коли ми утримуємося від споживання певної якості продуктів: м’ясо, молочні продукти тощо. Кількісний піст – це коли люди не мають змоги вибирати. Наприклад, ті що харчуються з чужого столу. Але завжди можна просто з’їсти наполовину менше від норми і це теж буде певною формою посту.

– Чи є особлива молитва під час Різдвяного посту? Яка саме?

– Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою. Гарною практикою є під час посту читання покаяльних псалмів. Молитов є багато та найкращою буде та, яка стане щирою розмовою з Творцем. Розкажіть Йому скромно як про свої добрі успіхи, так і про труднощі. Попросіть допомоги, щоб вам вдалося виконати усі добрі постанови під час посту. На молитві пробачте усіх, на кого маєте образу та помоліться і перепросіть тих, кого образили.

– Як правильно святкувати Різдвяні свята у теперішній час пандемії?

– На даний час, оскільки каратнин триває, всі обмеження продовжують бути актуальними.

Щодо обмежень власне в храмах нашої церкви, то тут ми діємо в рамках вказівок державної влади та органів місцевого самоврядування. Зокрема, ми постійно пригадуємо про масковий режим, а також дотримання соціальної дистанції. Кожен священник також отримав на свою парафію видрукуваний плакат А2 формату відповідних Богослужбових рекомендацій на час вірусної епідемії, розроблений Патріаршим антикризовим центром.

У народі кажуть, що «береженого і Бог береже»… Насправді це прислів’я не виключає ролі Бога в нашій охороні. Адже Бог сотворив цей світ за певними законами, які людина в міру своєї відкритості до Творця протягом історії розпізнає.

Певні медичні відкриття, які зробила наука лише в минулому чи позаминулому століттях, у Біблії вже згадуються багато тисяч років тому. Там ми знаходимо чіткі приписи зокрема й щодо гігієни. Зрештою й самі 10 заповідей не є банальними заборонами, а радше огорожами від небезпеки, які Бог дає людині! Тому «бережений», виконуючи правила, співпрацює з Творцем згідно із законами Його творіння. А безглуздий лише порушує все підряд і чомусь претендує на чудо Боже…

Не ігноруймо рекомендацій МОЗ, носімо маски, користуймося антисептиком, уникаймо великих скупчень людей. Будьмо вкрай обережними, адже багато хто з нас може хворіти безсимптомно і передавати вірус іншим. І Господь не залишить нас у біді!

В основі християнства стоїть заповідь любові, відповідно, якщо ми ходимо до храму, кажемо, що любимо Бога, але нехтуємо правилами карантину, то вочевидь з нашою вірою щось не те, адже ми, в такому випадку, не любимо ні себе, ні свого ближнього.

По-братньому бажаю усім доброго початку Різдвяного посту та радісних самих свят, усім міцного здоров’я та щоб якнайшвидше настав той час, коли ми знову не боятимемося міцно потиснути один одному руку та щиро обійнятися, дякуючи Богові, що вберіг нас здоровими й неушкодженими від коронавірусу!

Розмовляла Зоряна Хромей

Також читайте WestNews у  Telegram  та  Facebook  найважливіші новини Івано-Франківська та області. Приєднуйтесь!

Інтерв'юНовиниСуспільство
Останні новини
ВСІ НОВИНИ

Останні новини

Підписуйтесь на наші мережі